Prelazak je bio za medije atomska bomba. Dok se je u Sarajevu pripremao album „Pljuni i zapjevaj...“, novinari su trčali oko studija da bi nešto otkrili, ali sve je bilo upakovano u do sad najveći projekt Bijelog Dugmeta.

Novine su pisale tad o najvećem transferu u rock n rolu. Najzad i taj bend dobija frontmena, koji je sa sobom dovukao 800.000 curica.

Projekt "kako prodati milijun ploča". San BIJELOG DUGMETA se počeo ostvarivati. Novinari su čekali na svoj red da bi dobili razgovor od nekoga iz banda. HAJDEMO U PLANINE, hit je koji su pjevušili i stari i mladi. Dok se je album snimao, atmosfera u bandu je bila fantastična.

Turneja prepuna. Band je vidjelo oko 2.500.000 ljudi na neprekidnoj turneji od 6 mjeseci sa 150 koncerata. Album se prodao u 800.000 primjeraka i srušio sve rekorde Dugmeta.

Alen od zarade sa Dugmetom 1987. kupuje kafić u Bihaću i rješava sebi egzistenciju. 1988. godine izlazi live album sa turneje Mramor, kamen i željezo (dupli), koji je sniman dva dana u Zagrebu.

Dva koncerta po 14.000 posjetitelja. Sarajevo Zetra 25.000. Beograd Sajmište 30.000.

Znala su se raditi i dva koncerta, jedan u 18 sati a drugi u 21 sat. 1987. godine pravi se pauza i svatko je radio ono što je htio.
adresa
footer
Želite li da vam pristižu novosti vezane uz Alena,
pošaljite nam Vašu e-mail adresu.
S e-mail liste se uvijek možete odjaviti
Kliknite ovdje za upis u e-mail listu

 
        
www.alen-islamovic.net