Pobijedila je ljubav prema muzici. Roditelji nisu ni htijeli čuti za tu odluku ali tu je bio brat, njegova podrška, njegov čuvar koji ga je štitio. Sarajevo grad snova. Prvi put se sreće sa poznatim ličnostima estrade na mjestima gdje su se okupljali: Parkuša, Oloman, Skenderija. Nova postava Jagoda, bubnjar Nasko i Alen su podmladili bend i trebalo je isfurati novi imidž benda.

Album "Stakleni hotel" koji je izdao Diskoton Sarajevo sniman je u beogradu 1980. Hit "Autostop" je vratio Jagode u život. Mnogo gaža i tezgi se otvorilo po Slavoniji, Vojvodini, Dalmaciji, Istri, Makedoniji i Bosni. 1982. godina je bila prekretnica Jagoda poslje odrađenih 200 nastupa. Novi zvuk se pojavio u svijetu - AC/DC. Jagode žele promjenu. Alen i na nastupima dok su ih radili volio je otpjevati koju pjesmu od AC/DC. To bi zazvučalo dobro i rodila se ideja da se na tom nešto uradi.

1982. godine Jagode se sele u Bihać dalje od medija i kuju plan osvajanja Yu tržišta i pripremaju novi album sa sličnim AC/DC zvukom. U Alenu se otkriva i talent za pisanje tekstova te nastaju najveći hitovi "Motori", "Šejla", "Nasmiješi se" i on preuzima ulogu frontmena i vodi bend u visine tadašnjeg Jugo roka. Album "Motori" se prodaje u 400.000 primjeraka, bend pravi velike Yu turneje koje su bile rasprodane od Makedonije do Slovenije. Redaju se albumi "Čarobnjaci", "Vatra" i stvoreni su novi idoli te generacije. Odličan image, više zapadnjački nego Yugo.

Klinke luduju za ljepotanima sa Une. Energija koju su imali na bini do tad nikad nije viđena na ovim prostorima. Tih godina Jagode postaju atrakcija. Osvajaju titulu najbolje Rock-grupe, imaju gitaristu godine i Alena kao Rock-pjevača godine.
Na turneji i promociji albuma "Čarobnjaci" 1984. godine Alen tajno dobija poziv od Bijelog dugmeta da im se priključi na novom projektu jer ih je navodno prvi pjevač napustio ili je bio otpušten. Pet do šest dana Alen je sam odlučivao. Jagode su imale predugovor za odlazak u London i pokušaj proboja na Zapadu pa je Alen Bregovića i kompaniju glatko odbio jer je vjerovao više u ono što je radio sa Jagodama.

1985. godine Jagode potpisuju ugovor sa kućom u Londonu i odlaze snimati album za zapadno tržište. Odsvirali su legendarni koncert u Marky klubu, gdje su svirali The Beatlesi, Led Zeppellin, The Who, Rolling Stones. Legendarni Londonsi klub je bio svjetska atrakcija. Ko je tu svirao postao je i svjetska zvijezda.Aleksandar Meržek pomaže Jagodama oko tekstova na engleskom, a Alen po 12 sati provodi u školi da bi što bolje savladao jezik. Zbog malo svirki u Engleskoj i zbog financijske situacije Jagode se razilaze. Alen se vraća u Bosnu a neki članovi ostaju u Londonu.

Početkom 1986. Alen gažira sam po diskotekama i nakon četiri mjeseca čulo se o raspadu Jagoda. To čuli i članovi iz Bijelog Dugmeta pa odluče ponovo zvati Alena u band jer i sa drugim pjevačem sa kojim su odradili jedan album navodno nisu sretni pa je i on otišao. Dugme, veliki zalogaj, najveći bend sa ovih prostora, mnogo hitova, mnogo afera, mnogo tračeva.

Da li zagristi mamac ili proći pored njega, Alen je odlučivao dva dana. Ako je izgubio Jagode ovdje nije imao što izgubiti. Trebalo je igrati utakmice u prvoj ligi. Pristao je. Bio je spreman i iskusan i imao je snage da zaigra i takve utakmice. Nije imao šta izgubiti, samo je mogao povećeti svoju popularnost i još izgraditi sebe kao pjevača. Prelazak je bio za medije atomska bomba.

Dok se je u Sarajevu pripremao album Pljuni i zapjevaj... novinari su trčali oko studija da bi nešto otkrili, ali sve je bilo upakovano u do sad najveći projekt Bijelog Dugmeta.
adresa
footer
Želite li da vam pristižu novosti vezane uz Alena,
pošaljite nam Vašu e-mail adresu.
S e-mail liste se uvijek možete odjaviti
Kliknite ovdje za upis u e-mail listu

 
        
www.alen-islamovic.net